Meteen naar de inhoud

Ben jij al aan het omschakelen?

Omschakelen

In stand houden

Beheer staat over het algemeen voor het in stand houden van de status-quo. Verandering is verstoring. Als vastgoedbeheerder heb je in theorie dus een saaie baan. Alles zoveel mogelijk bij het oude houden en vooral niet te veel nieuwe dingen doen. Maar niets is minder waar natuurlijk!

Alles veranderd continu

Economie, klimaat, politiek, allemaal beïnvloedden ze continu de omgeving waarin jij je vastgoed beheert. Veranderend organisatiebeleid vraagt om het aanpassen van je vastgoedstrategie. En er zijn nogal wat omschakelingen waar je op dit moment mee te maken krijgt.

Verduurzamen

Zowel vanuit beleid als wetgeving staat verduurzamen van de vastgoedportefeuille bij vastgoedbeheerders hoog op de agenda. Door het uitvoeren van E inspecties krijg je een goed beeld van de kosten voor verduurzaming per pand en kun je een afgewogen beslissing maken tussen afstoten of investeren. Combineer je uitgaven voor verduurzaming met je kosten voor onderhoud in een DMJOP en blijf in controle op de kosten.

Van kantoor naar woning

Het was al eerder zichtbaar, maar zeker door Corona zie je een wijziging in gebruik en ruimtebehoefte bij kantoorpanden. Samen met het grote tekort aan woningen leidt dit tot ombouw projecten van kantoorruimte naar woonruimte. Dit vraagt om goed inzicht in mogelijke herindeling van gebouwen. Je wil scenario’s voor ombouw kunnen vergelijken. Niet alleen de kostenkant, maar ook de huurinkomsten bij ander type huurcontracten neem je mee in deze analyse. Hogere omloop, tijdelijke verhuur, kleinere VHE’s, allemaal factoren om rekening mee te houden in de besluitvorming.

Van slopen naar renoveren

Een groen beleid, tekort aan grondstoffen en materialen. Het maakt hergebruik van gebouwen steeds aantrekkelijker. Om een goede afweging te maken tussen afstoot, nieuwbouw of renovatie wil je een goede analyse van de kosten kunnen maken. Inzicht in de staat van de bouwdelen is dan cruciaal. Om het juiste besluit te kunnen nemen begin je met een materialeninventarisatie zodat je alle informatie over je pand beschikbaar hebt.

Van ontwikkelen naar beheren

Bij onzekere economische vooruitzichten is het goed om je voor te bereiden op langere beheerperioden van je objecten in portefeuille. Eerder lag de focus op korte termijn onderhoud, met zicht op doorverkoop binnen een aantal jaar. Nu kan het zomaar zijn dat objecten veel langer in portefeuille blijven. Dan is het voor het waarde behoud van belang ook planmatig en preventief onderhoud te plegen. Dan begin je met het opstellen van een MJOP zodat je deze kosten kunt meenemen in je exploitatiebegroting.

Meer weten

Bij al deze omschakelingen is een integraal vastgoedbeheersysteem van onschatbare waarde. Wil je hier meer over weten, praat dan eens vrijblijvend met één van onze adviseurs. Wij helpen je graag een plan te maken voor jouw specifieke situatie. Je kunt hier contact opnemen.

gebouwinformatie

Wat doe jij met je gebouwinformatie?

Vaak worden gegevens zonder vooropgezet doel verzameld. Het is tegenwoordig ook makkelijk en goedkoop om veel data te verzamelen en op te slaan. Toch loont het wel de moeite om eerst een lijstje met je belangrijkste doelen te maken. Bedenk bij ieder doel hoe je het meetbaar maakt en welke informatie je daarbij nodig hebt. Om deze informatiebehoefte in te vullen heb je brondata nodig, de gegevens. Zijn deze gegevens er al, of moet je die nog verzamelen?

Lees verder »
Vastgoedbeheer wat levert het je op?

Vastgoedbeheer, wat levert het je op?

Als vastgoedbeheerder zit je meestal aan de kostenkant van jouw organisatie. Verlagen van de beheerkosten wordt al snel vertaald naar minder uitgeven aan planmatig onderhoud. Hoe maak je inzichtelijk dat het loont om te investeren in vastgoedbeheer?

Lees verder »
Reactief vastgoedbeheer

Is jouw vastgoedbeheer ook reactief?

Vaak wordt het onderhoud aan een pand gestuurd door de dagelijkse problemen die optreden. Maar wat kost dat nu eigenlijk, die pleisters plakken? En waar zitten de voordelen als je de omslag maakt naar meer planmatig onderhoud.

Lees verder »