Meteen naar de inhoud

Is planmatig onderhoud wel verstandig?

Veel vastgoedmanagers zien planmatig onderhoud als een doel op zich. Doordat de kosten gevoelsmatig lager liggen. Want er is minder ongeplande uitval. Maar vaak is dit niet zo simpel.

Doordat assets langer meegaan worden de vervangingskosten lager  over de tijd. Maar hogere onderhoudskosten kunnen er voor zorgen dat total cost of ownership [TCO] alsnog hoger is.

Daarom moet je jezelf ook altijd afvragen of planmatig onderhoud de juiste keuze is. De kosten van het onderhoud, de vervangingskosten van de assets en de extra levensduur door onderhoud zijn allemaal factoren die hierin meespelen.

Kijk ook naar de nadelen van planmatig onderhoud

De voordelen van planmatig onderhoud zijn wel bekend. Maar vergeet de mogelijke nadelen niet. Zorg daarom dat je beiden meeneemt bij het opstellen van je onderhoudsplan.

Voordelen

Nadelen

Minder uitval / downtime van assets

Hogere kosten tijdens levensduur. Goed onderhoud vereist regelmatigere investeringen

Langere levensduur van assets

Meer arbeidsintensief – meer personeel nodig

Minder onderbrekingen van processen

Mogelijk wordt er te veel onderhoud uitgevoerd

Veiligere werkomgeving en meer compliant met (boven)wettelijke wet- en regelgeving

 

Verhoogde efficiëntie (assets in betere conditie leveren betere prestaties)

 

Stel jezelf bij het opstellen van je instandhoudingsplan de volgende vragen

  1. Is de asset kritiek voor mijn bedrijfsvoering?
  2. Wat zijn de kosten van uitval?
  3. Wat zijn de kosten van het onderhoud?
  4. Hoeveel verlengt het onderhoud de levensduur?

Meer weten over het opstellen van een instandhoudingsplan?

Neem hier contact op voor een oriënterend gesprek over de mogelijkheden.

 
 
 is dit 
Omschakelen

Ben jij al aan het omschakelen?

Beheer staat over het algemeen voor het in stand houden van de status-quo. Verandering is verstoring. Als vastgoedbeheerder heb je in theorie dus een saaie baan. Alles zoveel mogelijk bij het oude houden en vooral niet te veel nieuwe dingen doen. Maar niets is minder waar natuurlijk!

Lees verder »
gebouwinformatie

Wat doe jij met je gebouwinformatie?

Vaak worden gegevens zonder vooropgezet doel verzameld. Het is tegenwoordig ook makkelijk en goedkoop om veel data te verzamelen en op te slaan. Toch loont het wel de moeite om eerst een lijstje met je belangrijkste doelen te maken. Bedenk bij ieder doel hoe je het meetbaar maakt en welke informatie je daarbij nodig hebt. Om deze informatiebehoefte in te vullen heb je brondata nodig, de gegevens. Zijn deze gegevens er al, of moet je die nog verzamelen?

Lees verder »
Vastgoedbeheer wat levert het je op?

Vastgoedbeheer, wat levert het je op?

Als vastgoedbeheerder zit je meestal aan de kostenkant van jouw organisatie. Verlagen van de beheerkosten wordt al snel vertaald naar minder uitgeven aan planmatig onderhoud. Hoe maak je inzichtelijk dat het loont om te investeren in vastgoedbeheer?

Lees verder »
Reactief vastgoedbeheer

Is jouw vastgoedbeheer ook reactief?

Vaak wordt het onderhoud aan een pand gestuurd door de dagelijkse problemen die optreden. Maar wat kost dat nu eigenlijk, die pleisters plakken? En waar zitten de voordelen als je de omslag maakt naar meer planmatig onderhoud.

Lees verder »