Waarom zou je als beheerder je vastgoed inspecteren?

Eén ding is zeker, je vastgoed zal vanzelf verouderen. Gebruik en Vadertje Tijd gaan zonder twijfel slijtage aan de bouwdelen aanbrengen. Veel onderhoudswerkzaamheden aan bouwdelen zul je zo kunnen benoemen: het schilderwerk, de dakbedekking, hang- en sluitwerk enzovoort. Maar er is natuurlijk ook verborgen slijtage. Vaak zit dat in de installaties zoals bijvoorbeeld het verwarmingssysteem.  Aan de buitenkant zie je niet echt wat de staat en daarmee kans op falen is. Aan de andere kant zijn er ook bouwdelen die gedurende de levensduur over het algemeen weinig zorg geven, zoals de fundering. De verzameling bouwdelen waar je als beheerder kosten kunt verwachten noemt men ook wel de ‘hoofdkostendragers’.

Verklein de kans op onverwachte onderhoudskosten

Als je niet weet wat de conditie is van de bouwdelen kun je voor onverwachte kosten komen te staan. Dat gaat dan niet alleen om de directe kosten van reparatie doordat er ad-hoc een aannemer ingehuurd moet worden, maar ook de gevolgschade. Bijvoorbeeld doordat een ruimte tijdelijk niet verhuurd kan worden, door waterschade of door een ontevreden klant. Correctief onderhoud, ofwel onderhoud nádat er iets kapot is gegaan, is daarom vaak duurder dan preventief of planmatig onderhoud.

Anticiperen op onderhoud en kosten met een MJOP

Als je periodiek je hoofdkostendragers inspecteert kun je anticiperen op deze kosten. Op basis van de waargenomen conditie kun je een MeerJaren Onderhoudsplan (MJOP) maken voor het onderhouden van je bouwdelen voordat deze kapot gaan of niet meer voldoen aan wetgeving. Daarmee bespaar je niet alleen de directe kosten uit, maar met name de indirecte kosten. Je besparing bij planmatig onderhoud kan zomaar oplopen tot 20% van je onderhoudskosten, ondanks de extra kosten voor het inspecteren.

Vastgoed inspecteren voor preventief onderhoud

Maar er zijn meer redenen om als vastgoedbeheerder je vastgoed te inspecteren. Tijdens een onderhoudsinspectie kun je ook direct kleine gebreken op laten lossen en verplichte service laten uitvoeren ten behoeve van preventief onderhoud. De installateur geeft dan bijvoorbeeld alle ketels in het pand een beurt, waardoor niet alleen de kans op falen vermindert, maar ook voldaan wordt aan de wettelijke keurings- en onderhoudsverplichting.

Vastgoed inspecteren voor verduurzaming

Daarnaast kun je tijdens een onderhoudsinspectie direct een inventarisatie van je verduurzamingsmaatregelen doen. Dit kan betekenen dat er nieuwe hoofdkostendragers ontstaan, bijvoorbeeld omdat je alle glas gaat vervangen door isolatieglas, terwijl glas voorheen nooit in je onderhoudslijst voorkwam. Deze kosten geef je een plaats in de MJOP, waarmee je dan een DMJOP hebt gemaakt: een Duurzaam Meerjaren Onderhoudsplan

Of je nu zelf gaat inspecteren of het uitbesteed, met een grondige inspectie ben je als vastgoedbeheerder in staat om een goed plan te maken.

Meer over vastgoed inspecteren:

 

Waarom zou je vastgoed inspecteren?
De meest complete software voor vastgoedbeheer
Meer nieuws